Nepečený tvarohový dort s jahodami

Ingredience:

  • cukrářské piškoty
  • dětské piškoty
  • cca 250 g jahod + dalších 250g na ozdobení
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 -2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce želatiny
  • kůra z 1/2 limetky (nemusí být)

Množství surovin je na dort s průměrem cca 20 cm.  Pokud použijete klasicky velkou dortovou formu, množství surovin zdvojnásobte.

Do větší mísy dejte tvaroh a vanilkový cukr a krátce promixujte.
V menší míse vyšlehejte šlehačku s krupicovým cukrem do tuha.
Šlehačku postupně jemně vmíchejte do tvarohové směsi.  Vznikne nadýchaný krém. Pokud chcete, můžete do něho nastrouhat kůru z poloviny limetky.
Asi 250 g jahod nakrájejte na plátky. Zbylé jahody si nechte na ozdobení dortu.
Na dno dortové formy vyskládejte cukrářské piškoty (tolik se nerozmočí, jako dětské). Některé rozlámejte a vyplňte jimi mezery. 
Na piškoty dejte polovinu krému a uhlaďte ho. Na něho nandejte polovinu nakrájených jahod. Na jahody nyní položte vrstvu dětských piškotů (ty naopak chceme, aby se trochu rozmočily). Na piškoty nandejte druhou polovinu krému a na něho opět zbylé nakrájené jahody.
Teď si dle návodu na obalu připravte asi 70ml želatiny (podle průměru dortu). Nechte ji mírně zchladnout a pak jí přelijte povrch dortu, aby jahody během uležení neokoraly.
Takto připravený dort ještě v dortové formě překryjte potravinářskou fólií a dejte na noc do ledničky.
Druhý den z dortu opatrně sundejte boční část formy. 
Dort můžete takto nechat nebo ho dozdobit, tak jak vidíte na obrázku dole. Připravte si cukrářské piškoty a naaranžujte je okolo celého dortu. Piškoty svažte stuhou.
Povrch dortu dodekorujte celými jahodami.
Dobrou chuť!

DSC02159b