Ingredience:
300ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
300ml mléka
1 hrst sušených hub
½ lžičky kmínu
1lžička nového koření
3 bobkové listy
2-3 lžíce octa
2 – 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
200ml smetany ke šlehání
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
vejce + uvařené brambory na podávání
Nejdříve namočte do vody asi na 30 minut sušené houby.
Namočené houby dejte do mléka a vývaru vařit spolu s kořením a trochou soli. Můžete přilít i trochu vody, ve které byly namočené houby.
Po cca 15 minutách přilijte smetanu ke šlehání s hladkou moukou a provařte dalších 15 minut.
Nakonec polévku dochuťte octem a nasekaným koprem.
Polévku podívejte se zastřeným vejcem, které snadno připravíte následujícím způsobem: osolenou vroucí vodu s trochou octa v hrnci lžící roztočte do víru. Do něho vyklepněte vejce a vařte ho cca 2 minuty.
Nakonec polévku se zastřeným vejcem a nakrájenými bramborami dochuťte čerstvě namletým pepřem a koprem.