Kulajda se zastřeným vejcem

Ingredience:

300ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

300ml mléka

1 hrst sušených hub

½ lžičky kmínu

1lžička nového koření

3 bobkové listy

2-3 lžíce octa

2 – 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru

200ml smetany ke šlehání

1 lžíce hladké mouky

sůl

pepř

vejce + uvařené brambory na podávání

 

Nejdříve namočte do vody asi na 30 minut sušené houby.

Namočené houby dejte do mléka a vývaru vařit spolu s kořením a trochou soli. Můžete přilít i trochu vody, ve které byly namočené houby.

Po cca 15 minutách přilijte smetanu ke šlehání s hladkou moukou a provařte dalších 15 minut.

Nakonec polévku dochuťte octem a nasekaným koprem. 

Polévku podívejte se zastřeným vejcem, které snadno připravíte následujícím způsobem: osolenou vroucí vodu s trochou octa v hrnci lžící roztočte do víru. Do něho vyklepněte vejce a vařte ho cca 2 minuty.

Nakonec polévku se zastřeným vejcem a nakrájenými bramborami dochuťte čerstvě namletým pepřem a koprem.

DSC03734b